Bojanine vode

Ekološka oaza i baza Skijaškog kluba “Niš”

Boјanine vode je turističko-rekreativni kompleks udaljen 15 km od Niške Banje i 25 km od Niša. Smešten je u bukovoj šumi na severnim padinama Suve planine, a obuhvata površinu  od 17 km2, na nadmorskoj visini od 700 do 1300 m. Kompleks je sa sportsko-rekreativnim sadržajima i predstavlja pravu oazu prirode, svežeg planinskog vazduha i sunca.

Ideja o izgradnji izletišta sa sportsko–rekerativnim sadržajima namenjenog svoj deci i građanima Niša, izvorno je ponikla u Skijaškom klubu “Niš”. Počela je da se sprovodi 1983. godine i od samog početka imala je karakter dobrovoljne akcije, svojevrsnog poklona gradu koji je tome pružao snažnu podršku. Uz pomoć pojedinih institucija, organizacija, društvenih i privatnih preduzeća i velikog broja dobrotvora, napravljeni su asfaltni put do sela Gornja Studena, sportska skijaška staza “Sokolov kamen” za takmičenja u svim skijaškim disciplinama (osim spusta) sa ski-liftom dužine 860 m i pratećom instalacijom, dečije ski staze “Studenac” i “Pantina staza” sa vučnicom dužine 250 m i reflektorima, staza za sankanje, košarkaško igralište sa osvetljenjem i odmaralište “Ski kuća – NIŠ” na 810 m/nv kapaciteta 20 ležajeva. 

Kompletna imovina je 1991. godine preneta Skijaškom klubu “Niš”, a u znak zahvalnosti svim dobrim ljudima koji su pružili doprinos akciji stvaranja ovog kompleksa izgrađena je velika spomen česma – Orlova česma.

Do 2010. godine Skijaški klub “Niš” je bio organizator velikog broja takmičarskih i rekreativnih sportskih aktivnosti na snegu na Bojaninim vodama. Zbog aktuelnih klimatskih promena ovaj objekat sa svojim kapacitetima danas se uglavnom koristi za sprovodjenje letnjih priprema takmičara Skijaškog kluba “Niš” i letnjih kampova različitih sportskih klubova i udruženja iz Niša i šire.

Sama lokacija kompleksa Bojanine vode je veoma atraktivna i zbog činjenice da tu počinju planinarske staze koje vode do predivnih vrhova i grebena Suve planine, kao što su Sokolov kamen (1523 m/nv), Devojački grob (1317 m/nv), Mosor (984 m/nv) i najviši vrh Suve planine – Trem (1810 m/nv).

Aktivnosti

  • Mogućnost organizovanja letnjih kampova za sportske klubove i udruženja
  • Mogućnost smeštaja planinarskih tura koje kreću u pravu planinarsku avanturu do nekog od vrhova Suve planine